PIAF methodiek
wat is PIAF?
PIAF™ is de leidraad voor mijn werkzaamheden in de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
Non, je ne regrette rien
Methodiek voor nieuwbouw en/of renovatieconcepten
stap 1
Stel de verschillende ontwikkelingspaden vast
- Functionele eisen van de woning, afgeleid van de te verwachten veranderingen in het gebruik van de woning.
- Waardeontwikkeling vastgoed vanuit inzicht op waardebepalende elementen zoals woonoppervlak, gezondheid/comfort aspecten (b.v. koeling).
- Technologisch-economisch aspecten van bestaande en nieuwe technieken inclusief bandbreedte van energieprijsontwikkelingen.
stap 2
Kijk naar de techniek van morgen
Bepaal de optimale mix van installatieconcepten oor het gebouw bij het eerstvolgende mutatiemoment van de installaties gegeven de toekomstige functionele eisen en het energieambitieniveau dat met die technologieën op dat moment vervuld moet kunnen worden (bijvoorbeeld starter / gezin / zorgondersteunend en bijna-energieneutraal / autarkisch / fossielloos / Nul-op-de-Meter).
stap 3
Bepaal de bouwkundige randvoorwaarden
Bepaal de bijbehorende bouwkundige randvoorwaarden die de woning op dat moment zou moeten hebben en hanteer dat als bouwtechnisch vertrekpunt voor het nu te realiseren concept.
stap 4
Gebruik de techniek van vandaag
Bepaal de installatiemix waarmee de woning tot het volgende moment uitgerust moet zijn, in het licht van gewenste functionele/energetische ambitie/comfortniveau voor dit moment en aanpasbaarheid van het installatieconcept op het eerstvolgende mutatiemoment.
PIAF methodiek
wie is PIAF?
Sinds ik in 2000 bij TNO afdelingshoofd werd van een groep onderzoekers rond binnenmilieu en energie ben ik actief gaan werken aan deze missie. Eerst nog puur vanuit een onderzoeksperspectief, zowel bij TNO als 5 jaar latera bij ECN, waar ik programmamanager was van het Meerjaren onderzoeksprogramma “Energie in de Gebouwde Omgeving”.
Mede door de opzet van het TNO/ECN samenwerkingsverband “Building Future” en deelname aan het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PEGO), werd het steeds concreter door verbinding van onderzoek met praktijk en overheidsbeleid.
De InnovatieAgenda energietransitie Gebouwde Omgeving, werd de opmaat naar het in 2010 gestarte innovatie-implementatie programma “Energiesprong”. Vanuit PIAF help ik daar als programmaregisseur de marktcondities te verbeteren voor de gewenste energietransitie.
Sinds kort wordt vanuit PIAF ook gewerkt aan de gamification van het energietransitie vraagstuk, door koppeling met de activiteiten van spelauteurs waaronder mijn vrouw, tevens oprichtster van Opstelten Speelgoed, Sabine Ruder.
En, onder het motto “verbeter de wereld, begin bij jezelf”, heb ik in 2010 door renovatie mijn jaren “30 G-label woning laten omtoveren tot een vernieuwbouwde energieneutrale woning, gebruik makend van de zelf ontwikkelde PIAF™ methodiek.
Practice what you preach!
schakel PIAF in voor lezingen, coaching, onderzoek of programmaregie
lezingen
Met mijn lezingen inspireer ik mijn publiek graag om in mijn duurzame wereld te stappen en overtuig ik mijn publiek aan de hand van de laatste ontwikkelingen in die wereld.
coaching
Als energieneutraal coach begeleiden we u om gebouwen energieneutraal te maken van idee tot aan realisatie.
onderzoek en beleid
Vanuit kennis over de laatste innovaties en de nog bestaande kennishiaten onderbouwing voor onderzoek- en beleidsvernieuwing.
programmaregie
Regie over innovatieprogramma’s wordt vanuit PIAF gevoerd vanuit een visie op impact in de toekomst, niet slechts op basis van wat werkte in het verleden.